Zmora naszych czasów!

Żywność wysokoprzetworzona to zmora XXI wieku. Jest ona wszędzie, w zasadzie większość produktów, które jemy na co dzień, są produktami wyskoprzetworzonymi, czyli poddanymi obróbce przemysłowej wraz z dodatkowymi substancjami (konserwanty, emulgatory, polepszacze smaku czy tłuszcz). W warunkach domowych takiej żywności nie wyprodukujemy! Do żywności dodaje się te składniki, aby dodać im smaku. Konsumenci, przyzwyczajeni do słodkich, słonych czy tłustych potraw, chętnie sięgają po kolejne, więc producenci żywności prześcigają się w kreowaniu produktów o coraz bardziej dziwnych smakach. Społeczeństwo powoli się już gubi w tym spożywczym szale, nie potrafiąc ocenić co jest zdrowe i dobre, a z czego należy zrezygnować. Żywność wysokoprzetworzona, po którą tak chętnie sięgamy, zdrowa na pewno nie jest, bo zawarte w niej konserwanty czy, ulepszacz czy, syrop glukozowo – fruktozowy powodują nadciśnienie tętnicze, otyłość, choroby układu pokarmowego czy nawet nowotwory. Takiej żywności należy unikać!

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

error: Content is protected !!